A mai nappal véget ér a Farsangi időszak. Holnap, azaz hamvazószerdán megkezdődik a nagyböjt, így ma lehet utoljára bőségesen étkezni.
Hazánkban és szerte a világban különféle ünnepségek és népszokások kapcsolódnak ehhez a naphoz. Angolszász szokás szerint "Pancake Day"-nek, azaz palacsinta napnak is nevezik, s arra utal, hogy még a böjt előtt felhasználták a maradék lisztet, tojást, vajat, cukrot. Mivel imádjuk a palacsintát, kapunk az alkalmon, hogy egy kiadós palacsinta napot tartsunk és Csorba Péter séfünk segítségével veletek is megoszthassuk a legjobb palacsinta receptjét. :)
Hozzávalók (kb. 10 db lesz belőle):
2 tojás
30 dkg liszt
7,5 dl tej
1 csipet só
1 ek cukor
+olaj a sütéshez
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük. Figyeljünk rá, hogy először a lisztet, a tojásokat, a cukrot és a sót egy kevés tejjel keverjük simára, s csak ez után adagoljuk hozzá a többi tejet. Így lesz csomómentes a tészta. Akkor jó, ha az állaga "sűrűn folyós". Kb. 20 percet állni hagyjuk. Ha eközben nagyon besűrűsödne, további tej hozzáadásával hígíthatjuk.
Egy serpenyőbe kevés olajat öntünk, felhevítjük, s annyi masszát öntünk bele, amelyet egyenletesen elterítve vékony tésztát kapunk. Végül mindkét oldalát megsütjük.
Ügyesebbek próbálkozhatnak a palacsinta feldobásával, Peti ebben (is) nagyon profi. :)
A kész palacsintákat ízlés szerint tölthetjük és hajtogathatjuk.
Jó étvágyat! :)