Éttermünk koncepciójának fontos eleme a régi, hagyományos magyar ízek, receptek felkutatása, felidézése, amely egyúttal egy történelmi ízutazás is. Megannyi rég elfedett receptre bukkantunk már így, s ültettük át valamelyik ételünkbe. Számos esetben azonban meglátva és megérezve az ízt, az illatot és a formát szembe jött a felismerés: nagymama réges-rég sokszor készítette az adott ételt vagy édességet.
Így jártam én is évekkel ezelőtt a Kossuth - kiflivel. Amikor megkóstoltam, azonnal rám törtek az emlékek, láttam magam előtt a Mamám konyhaasztalán, s azóta az egyik kedvencemmé vált.
Nemzeti Ünnepünk alkalmából vegyük hát elő Kossuth Lajos róla elnevezett -állítólagos- kedvencét a Kossuth - kiflit.
Nagyon könnyű, egyszerűen nagyszerű sütemény, mi biztosan ezt fogjuk majszolni szombaton. :)
Hozzávalók:
20 dkg vaj
18 dkg liszt
20 dkg porcukor
4 db tojás
1 késhegynyi sütőpor
reszelt citromhéj (1 citromból)
10 dkg mandula a tetejére
Elkészítés:
A vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat, mindegyikkel jól kikeverve. A végén beletesszük a citromhéjat is.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a vajas-cukros-tojásos masszába, vigyázva, nehogy összetörjön.
Hozzászitáljuk a sütőporos lisztet, elkeverjük.
Sütőpapírral bélelt, vagy vajjal kikent, liszttel meghintett tepsibe simítjuk a tésztát (kb. 1 centi magasan)
A tetejét megszórjuk durvára vágott mandulával.
170-180 fokon kb 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Miután kihűlt, pogácsaszaggatóval félholdakat (kifliket) szaggatunk belőle.
Jó étvágyat! :)